spreekbeurt, presentatie of werkstuk?
Zoek je een interessant onderwerp voor je spreekbeurt, presentatie of werkstuk? Of wil je meer weten of anderen laten weten over kinderen in het ziekenhuis of kinderbrandwondencentrum? Denk dan eens aan onze kinderafdeling of ons kinderbrandwondencentrum. Op deze pagina vind je over deze onderwerpen heel veel informatie en materiaal dat je allemaal voor je schoolwerk mag gebruiken. Kun je iets niet vinden op deze website? Of is er een onderwerp waar je meer over wilt weten? Laat het ons weten. Stuur een e-mail naar [email protected].
Spreekbeurt voor 6 tot 12 jarigen
Bij ons kun je een spreekbeurtkoffer lenen met allerlei interessante materialen over het ziekenhuis. Bijvoorbeeld: een röntgenfoto, een stethoscoop, een operatie-onderbroek, een gipsen mal, een zuurstofmasker, een doktersjas en nog veel meer. Weet je niet wat dit allemaal is? Dat geeft niks: in de koffer zit ook een informatieboekje met uitleg over al deze materialen én met informatie over het ziekenhuis. Er zitten ook leuke spulletjes in die je mag uitdelen in de klas.
Iedereen in de klas zal opkijken van wat jij allemaal weet en laat zien.
Leuk idee?
En ben je tussen de 6 en 12 jaar oud? Vraag dan de spreekbeurtkoffer aan (vraag wel eerst toestemming aan je ouders/verzorgers):
Aanvragen
Stuur een e-mail naar [email protected] met:
- je naam
- leeftijd
- e-mailadres
- telefoonnummer
- de naam van de school en in welke groep je zit
- het aantal kinderen in je groep
Als je de koffer komt ophalen betaal je 20 euro borg. Dit bedrag krijg je weer terug als je de koffer op tijd en compleet (behalve de uitdeelspulletjes) terugbrengt. Je mag de koffer twee weken houden.
Heb je vragen? Dan kun je bellen met de afdeling Communicatie: 0251 265726.
De spreekbeurtkoffer is mogelijk gemaakt door de stichting Vrienden van het Rode Kruis Ziekenhuis.
Wat doet een kinderarts?
Kinderarts: wat houdt dat beroep precies in? En hoe word je het? Kinderarts Dirk-Jan van Zuidam gaf een interview hierover. Handig voor je spreekbeurt of werkstuk.
Interview:
Britney uit groep 8 wilde graag een werkstuk maken over het beroep kinderarts. Ze trok de stoute schoenen aan en stuurde een e-mail naar het Rode Kruis Ziekenhuis. Kinderarts Dirk-Jan van Zuidam beantwoordde graag haar vragen. Lees hieronder het interview, dan weet je precies wat zijn beroep inhoudt. Misschien ook een leuk onderwerp voor jouw werkstuk of spreekbeurt?
Hoe lang bent u al kinderarts?
“Ik ben nu 14 jaar kinderarts. In 2005 was ik klaar met de opleiding.”
Waarom bent u juist kinderarts geworden en koos u niet een ander beroep?
“Ik wilde eerst heel graag chirurg worden, maar toen ik tijdens de studie stage had gelopen op de kinderafdeling vond ik dat veel leuker! Toen ik zo oud was als jij wilde ik al dokter worden, ik heb eigenlijk nooit iets anders gewild.”
Wat doet u vooral als kinderarts?
“Wat wij als kinderarts vooral doen is veel zieke kinderen zien en erachter proberen te komen waarom ze ziek zijn geworden. Dit is altijd eerst nodig omdat je anders geen goede behandeling kunt doen of dan geef je de verkeerde medicijnen. Dat kan natuurlijk niet! Soms is het heel makkelijk, als je bijvoorbeeld een oorontsteking hebt, of je voelt je niet zo lekker en moet spugen bij een buikgriepje. Maar deze kinderen komen meestal niet bij ons terecht. Als het wat moeilijker is om erachter te komen wat er aan de hand is of een kind is erg ziek, dan roept de huisartsof een andere dokter onze hulp in.”
Welke opleiding heeft u gevolgd?
“Ik heb na de basisschool eerst VWO gedaan, dat is verplicht, anders kun je geen dokter worden. De opleiding of studie om arts te worden heet ‘Geneeskunde’ en duurt 4 jaar, als je alles netjes op tijd doet. Daarna moet je nog een basisartsendiploma halen, en dat duurt 2 jaar. Vervolgens word je vaak assistent-arts bij een opleiding die je graag wilt doen. De opleiding tot kinderarts duurt nog eens 5 jaar! Dat is dus heel wat jaartjes naar school en studeren, maar daarna ben je ook nog niet klaar! Alle dokters moeten zich verplicht laten bijscholen, ook als ze al klaar zijn met hun studie. Als ze dat niet doen verliezen ze hun bevoegdheid om dokter te mogen zijn, dat betekent dat ze dan geen dokter meer mogen zijn. Best ingewikkeld hè.”
Hoeveel uur werkt u per week en werkt u ook ’s nachts?
“Ik werk vaak ’s nachts, want dan kan een kind natuurlijk ook ziek worden, net als in het weekend. Eigenlijk hebben we met alkaar in Nederland afgesproken dat er 24 uur per dag en 7 dagen per week een kinderarts beschikbaar moet zijn in het ziekenhuis, dus ook ’s nachts als dat nodig is. Gelukkig woon ik dicht bij het ziekenhuis, dus ik mag wel in mijn eigen bed slapen, als ik er maar binnen 15 minuten kan zijn. Als je alles bij elkaar optelt dan werk ik gemiddeld 60 uur per week, soms iets meer en soms iets minder. Dat vinden mijn kinderen niet altijd even leuk als papa weer moet werken, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Maar verjaardagen mis ik nooit hoor!”
Bloed prikken? Waarom?
Bloed prikken: hoe gaat dat en waar is het voor nodig? En.. is het eng? Download hieronder de fotoreportage.
Kaakchirurg komt bij jou op school
Kaakchirurg Hylke Schouten komt graag een keer bij jou langs op school om te vertellen over zijn beroep:
De kaakchirurg is de dokter die heel veel afweet van problemen aan de kaak. En dat niet alleen. Deze chirurg heet eigenlijk mond-, kaak- en aangezichtchirurg. Hij weet dus veel van problemen aan het hele gezicht. Maar we noemen hem kaakchirurg, dat praat wat makkelijker.
De huisarts verwijst je door naar de kaakchirurg bij problemen aan je kaak of aangezicht. Bijvoorbeeld als je kaak niet helemaal goed staat: te veel naar voren, of juist naar achteren. Of als je op je gezicht gevallen bent en misschien iets gebroken hebt. De kaakchirurg kan deze problemen behandelen, en als het nodig is, kan hij ook opereren.
Interesse?
Heb je interesse in een bezoek van dokter Schouten aan jouw klas? Vraag dan of je leraar een e-mail stuurt naar het Rode Kruis Ziekenhuis: [email protected]. Wij zorgen er dan voor dat hij bij jou in de klas langskomt.
Ai! Je arm of been gebroken
Je breekt je arm of been. En dan? Dan kom je in de gipskamer van het ziekenhuis. Wat gebeurt daar? Download hieronder de fotoreportage.
Au! Een brandwond
Een brandwond! Wat nu? Direct koelen met water. Hoe doe je dat? Lees hier meer over brandwonden en wat je moet doen: eerst water, de rest komt later.
Woordenboek
Anamnese
Tijdens de eerste afspraak op de polikliniek wil de kinderarts vaststellen wat je hebt. Hij stelt je dan veel vragen: hoe je je voelt, of je pijn hebt, zo ja waar enz. Dit gesprek heet de anamnese. Naast de anamnese gaat hij je ook nog lichamelijk onderzoeken.
Anesthesioloog
De anesthesioloog, ook wel anesthesist genoemd, is de dokter die je in slaap brengt voor een operatie. Die slaap heet narcose en zorgt ervoor dat je niets merkt en voelt tijdens een operatie. Ook is deze arts degene die goed in de gaten houdt hoe het met je gaat tijdens de operatie. Met je hartslag, je bloed enz. Daarnaast weten veel anesthesiologen heel goed hoe ze pijn moeten behandelen. Als het nodig is, worden ze ook daarbij ingeschakeld.
Chirurg
De chirurg is een dokter die operaties uitvoert.
Drukkleding
Drukkleding is hele strakke, elastische kleding. Als mensen brandwonden hebben gehad, die genezen zijn dan moeten ze dit pak dag en nacht aan. Het mag alleen uit voor douchen en verzorgen van de littekens. De drukkleding zorgt ervoor dat de littekens zo vlak mogelijk blijven. Jammer genoeg zorgen ze er niet voor dat er geen littekens ontstaan. Drukkleding beschermt de huid en het helpt ook goed tegen de jeuk. De kleding moet minstens een half jaar gedragen worden.
Flammazine
Dit is een dikke witte zalf die de artsen of verpleegkundigen smeren op brandwonden. De zalf is lekker koud en voelt prettig aan. Daarna gaat er verband over de wond.
Huidtransplantatie
Een huidtransplantatie is een operatie waarbij een stukje huid van een bepaald deel van je lichaam, op een ander deel van je lichaam wordt ‘geplakt’. Die huid groeit daar dan gewoon weer aan. Bijvoorbeeld van je been op je gezicht. Dit gebeurt veel bij brandwonden, waarbij de huid zo kapot is gegaan dat er hele grote littekens overblijven. De nieuwe huid zorgt ervoor dat de littekens er minder erg uitzien.
Infuus
Een infuus is een buisje dat via een prikje op je hand wordt aangebracht. Door het buisje wordt vloeistof toegediend. Bijvoorbeeld slaapmiddel of bloed.
Kinderarts
De kinderarts is een dokter die heel veel weet van kinderziektes en van het behandelen van kinderen. Op de kinderafdeling van het Rode Kruis Ziekenhuis lopen 6 kinderartsen rond. Zij weten ook nog heel veel van brandwonden af, omdat we een kinderbrandwondencentrum hebben.
KNO-arts
De KNO-arts is de Keel-, Neus- en Orendokter. Deze arts weet dus heel veel van ziektes aan je keel, neus en oren. En ook hoe je die moet behandelen. Via holtes in je hoofd en keel staan je keel, neus en oren met elkaar in verbinding. Vandaar dat deze dokter van alledrie veel weet. Kinderen hebben best vaak last van hun keel, neus of oren. Dan komen ze dus bij de KNO-arts.
Laboratorium
Het laboratorium is de afdeling in het ziekenhuis waar ze met behulp van apparatuur (bijvoorbeeld microscopen) onderdeeltjes van je lichaam kunnen onderzoeken op afwijkingen. Bijvoorbeeld bloed of stukjes huid.
Narcose
Narcose is een speciale slaap tijdens een operatie. Deze slaap zorgt ervoor dat je niets merkt (en voelt) van de operatie. Een speciale dokter (de anesthesioloog) brengt je onder narcose, in slaap dus, voor de operatie.
Neussonde
Een neussonde is een slangetje dat via je neus naar je maag loopt. Via dit slangetje kan bijvoorbeeld extra (vloeibare) voeding worden toegediend, als je dit nodig hebt.
Nuchter
Dat je niks mag eten of drinken.
Plastisch chirurg
De plastisch chirurg zorgt er door middel van operaties voor dat je er mooier/beter uit komt te zien, of dat bepaalde lichaamsdelen weer beter kunnen werken (bijvoorbeeld je handen). Ze doen dit niet alleen bij mensen die wat mooier willen zijn, maar vooral bij mensen die een ongeluk hebben gehad en waar ze bijvoorbeeld ernstige littekens aan over gehouden hebben. Door brandwonden bijvoorbeeld. De plastisch chirurg kijkt dan hoe de littekens zo min mogelijk opvallen.
Revalideren
Revalideren betekent herstellen na een ongeluk of operatie. Na een ongeluk of operatie moet je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je lichaam weer sterker wordt. Een fysiotherapeut of revalidatiearts (arts die veel weet van revalideren) kan hierbij helpen. Maar je bent vaak ook flink geschrokken of onder de indruk van wat er gebeurd is. Ook daar moet je van herstellen. Hier kan een maatschappelijk werker of psycholoog bij helpen. Die kunnen daar met je over praten.
Rooming-in
‘Rooming-in’ betekent dat (een van) je ouders de hele dag en nacht bij je mogen zijn als je in het ziekenhuis moet blijven slapen. Je vader of moeder slaapt dan naast jou op een opklapbed.
Saturatiemeter
Een saturatiemeter is een soort knijpertje dat je op je vinger krijgt als je geopereerd moet worden. Dit doet geen pijn. Het knijpertje is verbonden aan een computer. De anesthesioloog (slaapdokter) kan hierdoor tijdens de operatie het zuurstofgehalte in je bloed in de gaten houden.
Toverzalf/Toverpleister
Toverzalf of een toverpleister is een zalf of pleister die ervoor zorgt dat je een prikje minder voelt. Het is dus een zalf of pleister om te verdoven, die op het plekje gesmeerd wordt waar je een prikje krijgt.
De kinderafdeling heeft een zilveren smiley! Dat vinden wij te gek, maar wat betekent een zilveren smiley?
Polikliniek Kindergeneeskunde, balie F4, 0251 265692
Voor afspraken: ma-vrij 8.30-17.00 uur
Kinderafdeling / Kinder-brandwondencentrum, afdeling A3, 0251 265300
Van te voren kijken op de kinderafdeling voor ouder en kind? Bel voor een afspraak met de medisch pedagogisch zorgverlener: 0251 265307
Suggesties, vragen over of opmerkingen op de website:
Afdeling Communicatie
[email protected]
Colofon
Colofon website RKZ
Deze website is tot stand gekomen met dank aan de medewerkers van verschillende afdelingen en specialismen van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ).
Webredactie
De webredactie en het beheer van deze website is in handen van de afdeling Communicatie van het RKZ. Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties naar aanleiding van de inhoud van deze website? Mail naar [email protected].
Design en ontwikkeling
goosenzo.com
Hosting
iXL Hosting BV
Eindredactie
Afdeling Communicatie RKZ
Disclaimer
Disclaimer website RKZ
De voorwaarden van deze disclaimer zijn van toepassing op de website www.rkz.nl.
Door deze website te bezoeken en/of de op of via deze website aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. In geval van tegenstrijdigheid tussen de voorwaarden van specifieke producten en diensten vermeld op deze website en deze disclaimer, prevaleren de voorwaarden van die producten en diensten.
Gebruik van onze website
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Er kunnen geen rechten aan de informatie op deze website worden ontleend. Hoewel het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze website en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan zij niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Het RKZ wijst iedere aansprakelijkheid ten aanzien van de juistheid, volledigheid, actualiteit van de geboden informatie en het (ongestoord) gebruik van deze website uitdrukkelijk van de hand. Het RKZ kan niet garanderen dat de website foutloos of ononderbroken zal functioneren.
Informatie gebruiken
Het RKZ behoudt zich alle intellectuele eigendomsrechten en andere rechten voor met betrekking tot alle op of via deze website aangeboden informatie (waaronder alle teksten, grafisch materiaal en logo’s). Het is niet toegestaan informatie op deze website over te kopiëren, te downloaden of op enigerlei wijze openbaar te maken, te verspreiden of te verveelvoudigen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het RKZ (via [email protected]) of de rechtmatige toestemming van de rechthebbende. U mag informatie op deze website wel afdrukken en/of downloaden voor persoonlijk gebruik.
Informatie van derden, producten en diensten
Links die het RKZ links naar websites van derden weergeeft, betekenen niet dat de op of via deze websites aangeboden producten of diensten door het RKZ wordt ondersteund. Het RKZ aanvaart geen aansprakelijkheid en geen enkele verantwoordelijkheid voor de inhoud, het gebruik of de beschikbaarheid van websites waarnaar wordt verwezen of die verwijzen naar deze website. Het gebruik van deze links is voor eigen risico. De informatie op deze websites is door het RKZ niet nader beoordeeld op juistheid, redelijkheid, actualiteit of volledigheid.
Wijzigingen
Het RKZ behoudt zich het recht voor de op of via deze website aangeboden informatie, met inbegrip van de tekst van deze disclaimer, te allen tijde, zonder hiervan nadere aankondiging te doen, te wijzigen. Het verdient aanbeveling periodiek na te gaan of de op of via deze website aangeboden informatie, met inbegrip van de tekst van deze disclaimer, is gewijzigd.
Toepasselijk recht
Op deze website en de disclaimer is het Nederlands recht van toepassing. Alle geschillen uit hoofde van of in verband met deze disclaimer zullen bij uitsluiting worden voorgelegd aan de bevoegde rechter in Nederland.
Cookie verklaring
Wat is een cookie?
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.
Gebruik van permanente cookies
Met behulp van een permanente cookie kunnen wij u herkennen bij een nieuw bezoek op onze website. De website kan daardoor speciaal op uw voorkeuren worden ingesteld. Ook wanneer u toestemming hebt gegeven voor het plaatsen van cookies kunnen wij dit door middel van een cookie onthouden. Hierdoor hoef u niet steeds uw voorkeuren te herhalen waardoor u dus tijd bespaart en een prettiger gebruik van onze website kunt maken. Permanente cookies kunt u verwijderen via de instellingen van uw browser.
Gebruik van sessie cookies
Met behulp van een sessie cookie kunnen wij zien welke onderdelen van de website u met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen onze dienst daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra u uw webbrowser afsluit.
Tracking cookies van onszelf
Met uw toestemming plaatsen wij een cookie op uw apparatuur, welke kan worden opgevraagd zodra u een website uit ons netwerk bezoekt. Hierdoor kunnen wij te weten komen dat u naast onze website ook op de betreffende andere website(s) uit ons netwerk bent geweest. Het daardoor opgebouwde profiel is niet gekoppeld aan uw naam, adres, e-mailadres en dergelijke, maar dient alleen om advertenties af te stemmen op uw profiel, zodat deze zo veel mogelijk relevant voor u zijn.
Tracking cookies van onze adverteerders
Met uw toestemming plaatsen onze adverteerders “tracking cookies” op uw apparatuur. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina’s u bezoekt uit hun netwerk, om zo een profiel op te bouwen van uw online surfgedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van uw bezoek aan andere websites uit hun netwerk krijgen. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan uw naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij ons bekend, maar dient alleen om advertenties af te stemmen op uw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor u zijn.
Google Analytics
Via onze website wordt een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als deel van de “Analytics”-dienst. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden en rapportages te krijgen over hoe bezoekers de website gebruiken. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. Wij hebben Google niet toegestaan de verkregen analytics informatie te gebruiken voor andere Google diensten.
De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. De informatie wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google stelt zich te houden aan de Privacy Shield principles en is aangesloten bij het Privacy Shield-programma van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Dit houdt in dat er sprake is van een passend beschermingsniveau voor de verwerking van eventuele persoonsgegevens.
Recht op inzage en correctie of verwijdering van jouw gegevens
U heeft het recht om te vragen om inzage in en correctie of verwijdering van uw gegevens. Om misbruik te voorkomen kunnen wij u daarbij vragen om uzelf adequaat te identificeren. Wanneer het gaat om inzage in persoonsgegevens gekoppeld aan een cookie, dient u een kopie van het cookie in kwestie mee te sturen. U kunt deze terug vinden in de instellingen van uw browser.
In- en uitschakelen van cookies en verwijdering daarvan
Meer informatie omtrent het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kunt u vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van uw browser.
Verwijderen van tracking cookies geplaatst door derden
Sommige tracking cookies worden geplaatst door derden die onder meer via onze website advertenties aan u vertonen. Deze cookies kunt u centraal verwijderen via Your Online Choices zodat ze niet bij een website van een derde teruggeplaatst worden.
Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden:
- ICTRecht: Achtergrond Cookiewet
- Consumentenbond: Wat zijn cookies?
- Consumentenbond: Waarvoor dienen cookies?
- Consumentenbond: Cookies verwijderen
- Consumentenbond: Cookies uitschakelen
- Your Online Choices: A guide to online behavioural advertising