kinderen van 0 - 18 jaar

Er zijn drie brandwondencentra in Nederland. Eentje in Groningen, één in Rotterdam en één bij ons Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Ieder jaar worden er ongeveer 280 kinderen met brandwonden opgenomen.
Er is een speciaal kinderbrandwondencentrum op de kinderafdeling. Op deze pagina vertellen we je er alles over.

brandwonden

Brandwonden zijn vaak hele nare wonden. Je kunt er later nog heel veel last van hebben. Als je erge brandwonden hebt moet je naar een brandwondencentrum. Dat is een speciale afdeling in het ziekenhuis,  waar de dokters heel veel weten van de behandeling van brandwonden.

brandwonden bij kinderen

In het Rode Kruis Ziekenhuis liggen meer kinderen met brandwonden dan in de meeste andere ziekenhuizen. Dat komt omdat we een eigen (kinder)brandwondencentrum hebben. Het is erg beroemd omdat het één van de beste van de wereld is.

Wist je trouwens dat kinderen vaker brandwonden hebben dan volwassenen? Wil je meer weten over het voorkomen van brandwonden en de behandeling?

opname

Hoe gaat dat, een opname? Als je naar het ziekenhuis moet is dat best spannend.
We vertellen je graag hoe dat gaat.

Kiwanishuis: je familie dichtbij

Als je langer in het kinderbrandwondencentrum ligt, is het fijn als je hele familie dichtbij je kan zijn. Dit kan in het Kiwanishuis. Het Kiwanishuis is vlakbij het Rode Kruis Ziekenhuis: het is maar 5 minuten lopen.

Familieleden van patiënten in het brandwondencentrum en andere afdelingen kunnen hier blijven in een eigen appartement. Zo lang als nodig is. Wil je meer weten over het Kiwanishuis? Klik dan hier.

Wat gebeurt er in het ziekenhuis na een brandwond?

Als je verbrand bent en in het brandwondencentrum komt, ga je eerst naar de verbandwisselkamer. Dan komt de dokter kijken naar je brandwonden. Er worden ook foto’s van de brandwonden gemaakt. 

De verpleegkundige haalt een klein beetje van de wond af om te kijken of er bacteriën zitten. Ook neemt ze je temperatuur op om te zien of je niet teveel bent afgekoeld.

Hierna worden de wonden ingesmeerd met een dikke, witte zalf. Die heet Flammazine. De zalf is lekker koud en voelt prettig aan. Daarna gaat er verband over de wond.

Je word gewogen en gemeten. Als alles klaar is ga je naar je kamer om uit te rusten.

De dokter komt nog om te vertellen hoe het is met je brandwonden. Ook vertelt hij wat er allemaal gaat gebeuren.

De behandeling

Als je huid kapot is, verlies je veel vocht en eiwitten. Daarom is het belangrijk dat ze elke dag precies weten hoeveel je eet en drinkt. Soms kijken ze ook of je genoeg plast. Daarnaast word je elke dag gewogen.

Het wisselen van het verband

Je verband moet elke dag worden verschoond. De dokter kan dan naar de wonden kijken. De medisch pedagogisch zorgverlener is bij je.

Bloed afnemen

Bloedprikken doen ze zoveel mogelijk tijdens de verbandwisseling. Niet op je kamer. Daar lig je rustig.

Opereren

Een operatie bij brandwonden is een huidtransplantatie. Dit houdt in dat een stukje huid van een ander deel van je lichaam op de brandwond wordt geplakt.

De anesthesioloog is een dokter die je in slaapt brengt voor de operatie. We noemen dat onder narcose gaan.  Een anesthesioloog noemen we ook wel een slaapdokter 😉 Als je slaapt wordt de brandwond eerst goed schoongemaakt. Dan schaven we op een ander plekje op je lichaam een dun reepje huid weg. Met een apparaatje maken we kleine gaatjes in het lapje huid en dat leggen we op de brandwond. Dan maken we het vast met speciale lijm of met nietjes.

Vijf dagen later gaan de nietjes of de lijm eruit en is het lapje huid vastgegroeid. De brandwond is dan bijna genezen. Als je littekens hebt op je vingers of andere gewrichten, kun je ze soms niet goed bewegen. Dan kan een operatie door de plastisch chirurg helpen. Maar dan moet je wel weer naar het ziekenhuis. Soms een dag, soms vijf dagen. Als je nog veel gaat groeien, moet je later nog een paar keer geopereerd worden, omdat littekens niet goed meegroeien.

Genezen

Als je 1e graads verbrand bent, ziet je huid rood en doet het pijn. Maar het is geen echte wond. Het gaat vanzelf, binnen een paar dagen, over.

Een 2e graads brandwond geneest tussen de 10 en 14 dagen. Als je een 2e graads brandwond hebt, hoef je niet in het ziekenhuis te blijven totdat alle wonden genezen zijn. We leggen je vader en moeder uit hoe ze de wonden moeten verzorgen. En als jullie het aandurven, mag je naar huis.

Hele diepe 2e  en 3e graads brandwonden genezen niet uit zichzelf. Alleen als ze heel klein zijn en als dat niet zo is word je geopereerd.

Naar huis

Als je brandwonden genezen zijn, mag je meestal naar huis. Maar soms moet je eerst nog naar een revalidatiecentrum. Daar kun je verder herstellen. Revalideren gebeurt ook al in het ziekenhuis. Fysiotherapeuten en ergotherapeuten helpen daarbij.

Thuis moet je in het begin nog iedere dag nieuw verband. Maar dat kunnen je vader of moeder doen, of anders iemand anders die heeft geleerd hoe het moet.

Je mag ook weer ‘gewoon’ onder de douche of in bad. De eerste paar keer is dat best moeilijk. Zeker als je na het ongeluk onder diezelfde douche hebt gestaan. Maar het moet toch!

Eén keer per week moet je terug naar het ziekenhuis voor controle. En als het genezen is, hoor je hoe vaak je nog terugkomt. Dat hangt vaak af van je littekens en waar ze zitten.

Als je brandwondenlittekens hebt, moet je meestal onder controle blijven tot je uitgegroeid bent. En soms nog langer. Een operatie om littekens mooier te maken, doen ze pas als je bent uitgegroeid. De nazorg-verpleegkundige vraagt iedere controle hoe het met je gaat.

 

Drukkleding

Als je littekens hebt, krijg je speciale drukkleding mee. Dat zijn hele strakke, elastische kleren. Die zorgen ervoor dat de littekens zo vlak mogelijk blijven. Ze kunnen er jammer genoeg niet voor zorgen dat je geen littekens krijgt. Dit pak heb je dag en nacht aan. Het mag alleen uit voor douchen en verzorgen van de littekens.

Drukkleding beschermt je huid en het helpt ook goed tegen de jeuk. Je moet ze minstens een half jaar dragen.

Het is altijd fijn om weer thuis te komen. Maar ook wel een beetje spannend. Je was net helemaal gewend aan je leven in het ziekenhuis. Hoe zal het met de verzorging van de wonden gaan? In het ziekenhuis was er altijd een brandwondenverpleegkundige bij. Maar het is natuurlijk wel fijn om weer lekker in je eigen bed te kunnen slapen. En te spelen met je broertjes of zusjes.

Weer naar school

Als je na het ziekenhuis voor het eerst weer naar school gaat, is dat best spannend. Je heb je klasgenoten al een tijdje niet gezien. En misschien ben je wel een beetje onzeker door je littekens.

Als je het fijn vindt kan er iemand van het kinderbrandwondencentrum met je meegaan naar school. Dan kunnen jullie samen aan de klas uitleggen wat er allemaal is gebeurd.

Spreekbeurt
Je kunt ook een spreekbeurt houden of een verslag maken over brandwonden. Het is niet altijd makkelijk om over jezelf te vertellen. Maar kan wel heel fijn zijn als je klasgenoten en de leerkracht weten wat je hebt meegemaakt. Daarvoor kun je de informatie van deze website gebruiken en we hebben een bijzondere spreekbeurtkoffer die je kan lenen.

Erover praten

Brandwonden kunnen heel ernstig zijn, en de behandeling kan soms heel lang duren. De littekens gaan niet meer weg. Ze veranderen wel, maar je blijft ze altijd zien. Het belangrijk dat je durft te vertellen wat er gebeurd is. En hoe het komt dat je littekens hebt. Als je het uitlegt, kan iedereen het ook beter begrijpen

Sommige kinderen zijn alles weer snel vergeten. Maar anderen hebben nog lang moeite met wat er allemaal is gebeurd. Dan kan het heel fijn zijn om eens te praten met een kind dat hetzelfde heeft meegemaakt en precies begrijpt wat er is gebeurd.

Stichting Kind en Brandwond

Sporten tijdens de kindervakantieweek van Stichting Kind en Brandwond

Als je wilt kun je meegaan met een kindervakantieweek, van de stichting Kind en Brandwond. Dan kom je allemaal kinderen tegen die hetzelfde hebben meegemaakt. Samen kunnen jullie een heel gezellige week hebben.

Ieder jaar is er ook een gezinsdag van de stichting Kind en Brandwond. Een gezellige dag waar jij en je ouders kunnen praten met allerlei andere kinderen en hun ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Ook is er veel informatie over brandwonden.

leuke dingen doen in het ziekenhuis

Als je bij ons op de kinderafdeling bent, gaan we ondanks alles het zo leuk mogelijk proberen te maken. Je kunt allerlei spelletjes doen, elke week komen de CliniClowns langs en we hebben een speelkamer met heel veel speelgoed.

Wil je meer weten over de speelkamer, de CliniClowns of over hoe het zit met school? Lees hieronder verder.

Je hoeft je niet te vervelen!

Je hoeft je in het ziekenhuis gelukkig niet te vervelen. We hebben een speelkamer vol met speelgoed, spelletjes, knutselspullen en zelfs een Playstation. De meeste dingen mag je ook meenemen naar je eigen kamer. Verder kun je tv kijken of een dvd, internetten en ook opdrachten maken voor school.

Medisch pedagogisch hulpverlener helpt!

Als je geen zin hebt om alleen naar de speelkamer te gaan kan de medisch pedagogisch hulpverlener met je mee. Dan kunnen jullie samen wat leuks verzinnen. En als je je bed niet uit mag, kan ze ook bij jou op de kamer een spelletje spelen.

Bezoek afspraken

Voor kinderen met brandwonden is het erg gevaarlijk om een ziekte op te lopen. Ook hebben ze vaak extra rust nodig. Daarom mogen kinderen die op bezoek komen, niet ziek zijn of met kinderziekten in aanraking zijn geweest. Kleine kinderen moeten worden begeleid door een volwassene. Wil het bezoek buiten de bezoektijden komen? Overleg dit dan eerst met de verpleegkundigen. Meestal is het geen bezwaar.

Speelkamer (Knutselen, Wii en Playstation)

De speelkamer op de kinderafdeling staat vol met speelgoed, spelletjes, knutselspullen. Je kunt er zelfs spelen met de Wii. De meeste dingen mag je ook meenemen naar je eigen kamer.

Activiteiten

Rond 10.30 uur ’s ochtends organiseren de medisch pedagogisch hulpverleners altijd een activiteit in de speelkamer. Samen met hen en soms ook andere kinderen ga je bijvoorbeeld tekenen of een knutselwerk maken.

School in het ziekenhuis

Als je lang opgenomen moet worden, wordt er contact opgenomen met je juf of meester. De medisch pedagogisch hulpverlener kan huiswerk inplannen in je dagprogramma.

Gratis WIFI

In het ziekenhuis hebben we gratis Wifi. In de speelkamer kan je gebruik maken van één van onze ipad.

Eigen TV

Boven ieder bed op de kinderafdeling hangt een eigen tv. Op de afdeling hebben we ook allemaal leuke dvd’s. Die kun je vragen aan de verpleegkundigen of aan de medisch pedagogisch hulpverlener.

Boeken over ziekenhuis

Er zijn veel boeken over ‘opname in een ziekenhuis’.
Hier staan een paar aanraders.

Cliniclowns op bezoek

Lachen is belangrijk, niet alleen omdat het leuk is: het is zelfs gezond. Als je lacht ontspan je je en maak je je minder zorgen. Dat is altijd nodig, maar zeker als je in het ziekenhuis ligt, ziek bent of pijn hebt. Lachen helpt je om daar gemakkelijker mee om te gaan. Iedere woensdagochtend komen de CliniClowns langs om de kinderen aan het lachen te maken. Ze hebben een hele grote koffer bij zich vol met spelletjes, muziek en rare verassingen. Als je het leuk vindt komen de CliniClowns ook bij jou op bezoek als je in het ziekenhuis ligt. Maar jij bent de baas! Als je wilt dat ze niet dichtbij komen, blijven ze gewoon op een afstandje.

Wil je meer weten over de CliniClowns: kijk dan op CliniClowns.nl.
Er is ook een speciale kinderwebsite van de CliniClowns: Kids4CliniClowns.nl

De kinderafdeling heeft een zilveren smiley! Dat vinden wij te gek, maar wat betekent een zilveren smiley?

Polikliniek Kindergeneeskunde, balie F4, 0251 265692
Voor afspraken: ma-vrij 8.30-17.00 uur

Kinderafdeling / Kinder-brandwondencentrum, afdeling A3, 0251 265300

Van te voren kijken op de kinderafdeling voor ouder en kind? Bel voor een afspraak met de pedagogisch medewerkster: 0251 265307

Suggesties, vragen over of opmerkingen op de website:
Afdeling Communicatie
website@rkz.nl

Colofon

Colofon website RKZ

Deze website is tot stand gekomen met dank aan de medewerkers van verschillende afdelingen en specialismen van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ).

Webredactie
De webredactie en het beheer van deze website is in handen van de afdeling Communicatie van het RKZ. Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties naar aanleiding van de inhoud van deze website? Mail naar website@rkz.nl.

Design en ontwikkeling
goosenzo.com

Hosting
iXL Hosting BV

Eindredactie
Afdeling Communicatie RKZ

Disclaimer

Disclaimer website RKZ

De voorwaarden van deze disclaimer zijn van toepassing op de website www.rkz.nl.

Door deze website te bezoeken en/of de op of via deze website aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. In geval van tegenstrijdigheid tussen de voorwaarden van specifieke producten en diensten vermeld op deze website en deze disclaimer, prevaleren de voorwaarden van die producten en diensten.

Gebruik van onze website
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Er kunnen geen rechten aan de informatie op deze website worden ontleend. Hoewel het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze website en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan zij niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Het RKZ wijst iedere aansprakelijkheid ten aanzien van de juistheid, volledigheid, actualiteit van de geboden informatie en het (ongestoord) gebruik van deze website uitdrukkelijk van de hand. Het RKZ kan niet garanderen dat de website foutloos of ononderbroken zal functioneren.

Informatie gebruiken
Het RKZ behoudt zich alle intellectuele eigendomsrechten en andere rechten voor met betrekking tot alle op of via deze website aangeboden informatie (waaronder alle teksten, grafisch materiaal en logo’s). Het is niet toegestaan informatie op deze website over te kopiëren, te downloaden of op enigerlei wijze openbaar te maken, te verspreiden of te verveelvoudigen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het RKZ (via communicatie@rkz.nl) of de rechtmatige toestemming van de rechthebbende. U mag informatie op deze website wel afdrukken en/of downloaden voor persoonlijk gebruik.

Informatie van derden, producten en diensten
Links die het RKZ links naar websites van derden weergeeft, betekenen niet dat de op of via deze websites aangeboden producten of diensten door het RKZ wordt ondersteund. Het RKZ aanvaart geen aansprakelijkheid en geen enkele verantwoordelijkheid voor de inhoud, het gebruik of de beschikbaarheid van websites waarnaar wordt verwezen of die verwijzen naar deze website. Het gebruik van deze links is voor eigen risico. De informatie op deze websites is door het RKZ niet nader beoordeeld op juistheid, redelijkheid, actualiteit of volledigheid.

Wijzigingen
Het RKZ behoudt zich het recht voor de op of via deze website aangeboden informatie, met inbegrip van de tekst van deze disclaimer, te allen tijde, zonder hiervan nadere aankondiging te doen, te wijzigen. Het verdient aanbeveling periodiek na te gaan of de op of via deze website aangeboden informatie, met inbegrip van de tekst van deze disclaimer, is gewijzigd.

Toepasselijk recht
Op deze website en de disclaimer is het Nederlands recht van toepassing. Alle geschillen uit hoofde van of in verband met deze disclaimer zullen bij uitsluiting worden voorgelegd aan de bevoegde rechter in Nederland.

 

Cookie verklaring

Wat is een cookie?
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.

Gebruik van permanente cookies
Met behulp van een permanente cookie kunnen wij u herkennen bij een nieuw bezoek op onze website. De website kan daardoor speciaal op uw voorkeuren worden ingesteld. Ook wanneer u toestemming hebt gegeven voor het plaatsen van cookies kunnen wij dit door middel van een cookie onthouden. Hierdoor hoef u niet steeds uw voorkeuren te herhalen waardoor u dus tijd bespaart en een prettiger gebruik van onze website kunt maken. Permanente cookies kunt u verwijderen via de instellingen van uw browser.

Gebruik van sessie cookies
Met behulp van een sessie cookie kunnen wij zien welke onderdelen van de website u met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen onze dienst daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra u uw webbrowser afsluit.

Tracking cookies van onszelf
Met uw toestemming plaatsen wij een cookie op uw apparatuur, welke kan worden opgevraagd zodra u een website uit ons netwerk bezoekt. Hierdoor kunnen wij te weten komen dat u naast onze website ook op de betreffende andere website(s) uit ons netwerk bent geweest. Het daardoor opgebouwde profiel is niet gekoppeld aan uw naam, adres, e-mailadres en dergelijke, maar dient alleen om advertenties af te stemmen op uw profiel, zodat deze zo veel mogelijk relevant voor u zijn.

Tracking cookies van onze adverteerders
Met uw toestemming plaatsen onze adverteerders “tracking cookies” op uw apparatuur. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina’s u bezoekt uit hun netwerk, om zo een profiel op te bouwen van uw online surfgedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van uw bezoek aan andere websites uit hun netwerk krijgen. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan uw naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij ons bekend, maar dient alleen om advertenties af te stemmen op uw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor u zijn.

Google Analytics
Via onze website wordt een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als deel van de “Analytics”-dienst. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden en rapportages te krijgen over hoe bezoekers de website gebruiken. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. Wij hebben Google niet toegestaan de verkregen analytics informatie te gebruiken voor andere Google diensten.

De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. De informatie wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google stelt zich te houden aan de Privacy Shield principles en is aangesloten bij het Privacy Shield-programma van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Dit houdt in dat er sprake is van een passend beschermingsniveau voor de verwerking van eventuele persoonsgegevens.

Recht op inzage en correctie of verwijdering van jouw gegevens
U heeft het recht om te vragen om inzage in en correctie of verwijdering van uw gegevens. Om misbruik te voorkomen kunnen wij u daarbij vragen om uzelf adequaat te identificeren. Wanneer het gaat om inzage in persoonsgegevens gekoppeld aan een cookie, dient u een kopie van het cookie in kwestie mee te sturen. U kunt deze terug vinden in de instellingen van uw browser.

In- en uitschakelen van cookies en verwijdering daarvan
Meer informatie omtrent het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kunt u vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van uw browser.

Verwijderen van tracking cookies geplaatst door derden
Sommige tracking cookies worden geplaatst door derden die onder meer via onze website advertenties aan u vertonen. Deze cookies kunt u centraal verwijderen via Your Online Choices zodat ze niet bij een website van een derde teruggeplaatst worden.

Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden: