kinderen van 0 - 18 jaar
Jaarlijks worden ongeveer 130-150 kinderen met brandwonden opgenomen op ons Kinderbrandwondencentrum. In Nederland zijn er in totaal drie brandwondencentra, namelijk in Groningen, Rotterdam en in Beverwijk. Ieder jaar nemen de drie brandwondencentra niet alleen veel kinderen op met brandwonden, maar worden ook een heleboel kinderen met brandwonden op de poliklinieken gezien.
Hieronder vertellen we je er alles over.
brandwonden
Brandwonden zijn wonden veroorzaakt door bijvoorbeeld hete, koude of chemische middelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: hete thee, vuur, een hete kachel en heet frituurvet.
Brandwonden zijn pijnlijk. Als je ernstige brandwonden hebt moet je naar een brandwondencentrum. Dit is een speciale afdeling in het ziekenhuis, waar de dokters en verpleegkundigen veel weten over brandwonden en over de behandeling van brandwonden.
brandwonden bij kinderen
In het Rode Kruis Ziekenhuis liggen de kinderen met brandwonden op een algemene Kinderafdeling. Dit betekend dat als je met brandwonden wordt opgenomen, dat je dan ook (bijvoorbeeld in de speelkamer) kinderen tegen kunt komen die geen brandwonden hebben.
Wist je trouwens dat kinderen vaker brandwonden hebben dan volwassenen?
opname
Hoe gaat dat, een opname? Als je naar het ziekenhuis moet is dat best spannend.
We vertellen je graag hoe dat gaat.
Kiwanishuis: je familie dichtbij
Als je langer in het kinderbrandwondencentrum ligt, is het fijn als je hele familie dichtbij je kan zijn. Dit kan in het Kiwanishuis. Het Kiwanishuis is vlakbij het Rode Kruis Ziekenhuis: het is maar 5 minuten lopen.
Familieleden van patiënten in het brandwondencentrum en andere afdelingen kunnen hier blijven in een eigen appartement. Zo lang als nodig is. Wil je meer weten over het Kiwanishuis? Klik dan hier.
Wat gebeurt er in het ziekenhuis na een brandwond?
Hoe gaat dat, een opname? Als je naar het ziekenhuis moet, is dat best spannend. We vertellen je graag hoe dat gaat.
Als je verbrand bent en in het kinderbrandwondencentrum terecht komt, dan ga je eerst naar de verbandwisselkamer. De dokter komt de brandwond bekijken en er worden foto’s van de brandwonden gemaakt. Zo kan de dokter namelijk de foto’s ook laten zien aan zijn/haar collega’s en zo kunnen ze de beste behandeling adviseren.
De verpleegkundige neemt een kweek af van de wond, om te kijken of er bacteriën in de wond aanwezig zijn. Ook controleert ze je lichaamstemperatuur op om te zien of je niet teveel bent afgekoeld (brandwonden worden tenslotte gekoeld met lauw water en hier kun je van afkoelen) of dat je koorts hebt.
Hierna worden de wonden behandeld en verzorgd. Als alles klaar is ga je naar je kamer om te rusten. De dokter komt later langs om te vertellen hoe het gaat met je brandwonden. Ook verteld de dokter wat er allemaal gaat gebeuren. Natuurlijk mag jij ook vragen stellen!
Je ouders mogen altijd bij je blijven en er mag één ouder bij je blijven slapen.
Verbandwisselkamer
Over het algemeen krijg je, als je brandwonden hebt, elke dag een verbandwissel. Dit gebeurt in een speciale kamer die we ‘de verbandwisselkamer’ noemen. We proberen alle medische handelingen daar uit te voeren. Dit doen we zodat je je ‘veilig’ blijft voelen op je eigen kamer.
In de verbandwisselkamer staan twee brancards. Eén voor het douchen en één voor de verzorging.
Tijdens de wondverzorging kun je luisteren naar muziek, je kunt op een groot scherm spelletjes doen of je kunt iets leuks uitkiezen op Netflix. Je ouders mogen altijd bij je blijven en de medisch pedagogisch zorgverlener is ook aanwezig. Zij helpt jou en je ouders bij de begeleiding en afleiding. Zij kan je afleiden door bijvoorbeeld een spelletje te spelen of door gewoon met je te kletsen.
De brandwondenarts komt tijdens de wondverzorging kijken hoe je brandwonden genezen. In het begin krijg je voor het verwisselen van het verband medicijnen. Dit helpt je tegen de pijn en de angst. Soms als dat nodig is, dan krijg je sedatie, dit wil zeggen dat de anesthesioloog (de slaapdokter) je in slaap brengt. Zo merk je niets van de verbandwissel.
De behandeling
Wie zijn er allemaal betrokken bij de behandeling?
- Brandwondenarts
- Kinderarts
- Kinder-brandwondenverpleegkundige
- Anesthesioloog
- Medische pedagogisch zorgverlener
- Psycholoog
- Ergotherapeut
- Fysiotherapeut
- Diëtiste
- Laborant
- Microbioloog
- Chirurg en plastisch chirurg
Pijn en jeuk
Brandwonden geven soms veel klachten, bijvoorbeeld pijn en jeuk. Mocht je hier last van hebben, zeg dit dan altijd tegen de kinderbrandwondenverpleegkundige. Zo kunnen we samen kijken of je hier voldoende medicijnen voor krijgt. Naast de medicijnen kunnen we ook andere dingen doen om de jeuk te verminderen, bijvoorbeeld afleiding door muziek, bepaalde zalven en koelen met ijskompressen.
Begeleiding
De medisch pedagogisch zorgverlener is nauw betrokken bij elke opname met brandwonden. Zij begeleidt jou en je ouders tijdens de opname. Ze legt uit wat er allemaal gaat gebeuren tijdens de verbandwissels en/of andere ingrepen. Zo gaat ze bijvoorbeeld de eerste paar keren mee met de verbandwissel om jou en je ouders te begeleiden en te ondersteunen.
Naast de begeleiding zorgen zij er ook voor dat je je niet hoeft te vervelen. In de speelkamer hebben we een WII en een Nintendo. Eén keer in de twee weken komt de CliniClown langs om de boel op stelten te zetten en een glimlach op je gezicht te toveren. Ook Bo de Bever, de mascotte van de kinderafdeling komt af en toe langs.
Weet je dat we ook een ambassadeur hebben? Dit is Paul Sinha.
Ook helpt de medisch pedagogisch zorgverlener je als je voor de eerste keer naar buiten gaat, als je voor de eerste keer je brandwonden wilt bekijken. Je kunt ze verder alle vragen stellen die je maar wilt.
De psycholoog komt ook altijd kennis maken. Mochten jij en/of je ouders er dan behoefte aan hebben om met haar te praten dan kan dat. Het kan heel erg opluchten.
vocht en voeding
Als je brandwonden hebt, is eten en drinken erg belangrijk. Je lichaam is namelijk hard aan het werk om de brandwonden te genezen. Door goed te eten en te drinken helpt het je lichaam om de wonden sneller te laten genezen. Vaak komt de diëtiste langs om samen met jou te kijken wat je lekker vindt, wat en hoeveel je het beste kunt eten.
Soms ben je te ziek om voldoende te kunnen eten. Als je te ziek bent om goed te kunnen eten, kan het zijn dat je een sonde moet krijgen.
Dit is een lang, dun plastic buisje die door je neus naar je maag gaat waardoor je vloeibare voeding krijgt. Je mag daarnaast gewoon alles eten en drinken. Als je brandwonden voor een groot deel weer genezen zijn, en je zelf weer alles kunt eten, dan kan het plastic buisje er zo weer uitgehaald worden.
Nazorg
Als je littekens hebt op je vinger, in je hals of op je gewrichten, dan kun je soms niet goed bewegen. Een operatie door een plastische chirurg kan dan nodig zijn. Tijdens de controle op het littekenspreekuur houdt de dokter goed in de gaten of en wanneer er eventueel een operatie nodig is.
Verder is de nazorgverpleegkundige om jou en je ouders te begeleiden wanneer je naar huis mag. Zo kan zij met je meegaan, als je weer voor het eerst naar school gaat. Ook organiseert zij regelmatig uitjes/kamp voor kinderen met brandwonden.
Genezen
Als je een 1e-graads verbranding hebt, dan ziet je huid rood en doet het pijn. De huid is nog gesloten en de roodheid zal dan vanzelf wegtrekken. Meestal hoef je dan niet opgenomen te worden.
Bij een 2e-graads brandwond is je huid dieper beschadigd en kun je blaren of een open wond krijgen. Als je een 2e-graads brandwond hebt, hoef je niet in het ziekenhuis te blijven totdat alle wonden zijn genezen.
Wanneer je geen koorts hebt en goed eet/drinkt kunnen de brandwondenarts en de kinderarts beslissen dat je naar huis mag. De wonden kunnen dan thuis verzorgd worden. De kinderbrandwondenverpleegkundige legt je ouder(s)/verzorg(st)er(s) uit hoe ze de wonden moeten verzorgen. Soms kan de kinderthuiszorg ook ingeschakeld worden. Voor controle van de brandwond kom je terug op het spreekuur van het kinderbrandwondencentrum.
Hele diepe 2e en 3e-graads brandwonden genezen niet uit zichzelf. Alleen als ze heel klein zijn en als dat niet zo is word je geopereerd.
Operatie
Als je brandwonden niet uit zichzelf genezen, dan moet de dokter de brandwonden met een operatie beter maken. Meestal is dan een huidtransplantatie nodig. Dit betekend dat je op de operatiekamer in slaap wordt gebracht door de anesthesioloog (slaapdokter). Als je eenmaal slaapt, dan wordt het verband verwijderd en de brandwond goed schoon gemaakt. De brandwondenarts neemt dan met een apparaat een heel dun laagje huid van je af. Er zijn verschillende plaatsen waar deze huid vandaan gehaald kan worden. Dit wordt altijd voor de operatie met jou en je ouder(s)/verzorg(st)er(s) besproken.
Als er een heel dun laagje huid van je is afgenomen dan wordt deze huid op de brandwond gelegd. Hierna komt er een dik verband, zowel op de brandwond als op de plaats waar het laagje huid vandaan is gehaald. Het verband blijft meestal ongeveer een week zitten. Dan krijg het nieuwe huidje de kans om vast te groeien.
Naar huis
Als je brandwonden kleiner zijn geworden of (bijna) genezen zijn, dan mag je naar huis. Dan kun je thuis verder herstellen. Een deel van je herstel/revalidatie begint al in het ziekenhuis. Fysiotherapeuten en ergotherapeuten kunnen je daarbij helpen en geven je tips om thuis verder te oefenen.
Thuis moet je ook weer ‘gewoon’ onder de douche of in bad. De eerste keer kan dit best moeilijk zijn. Zeker als je na het ongeluk onder dezelfde douche hebt gestaan. Maar het is belangrijk dat je dit doet, zo blijven je brandwonden (die aan het genezen zijn) goed schoon. Met geduld en hulp van de mensen om je heen gaat dat écht lukken.
Controle
Eén keer per week kom je op controle in het ziekenhuis. Dit blijf je doen, totdat je brandwonden genezen zijn.
Als je geopereerd bent aan je brandwonden of als het wat langer duurde voordat je brandwonden zijn genezen dan bestaat de kans dat je een litteken krijgt. Om dat goed in de gaten te houden willen we je graag terugzien op het littekenspreekuur. De brandwondenarts kan dan kijken of er iets aan het litteken gedaan moet worden. Vaak wordt dit litteken in het begin roder, dikker en kan het hard aanvoelen. Heel belangrijk is dan dat je het litteken een paar keer per dag insmeert met zalf, om het soepel te houden. Na ongeveer zes maanden wordt het litteken iets rustiger, heel langzaam wordt het dan bleker. Het herstel van littekens duurt lang en vraagt heel veel geduld. Als je brandwondenlittekens hebt, dan moet je meestal onder controle blijven tot je littekens niet meer veranderen en soms tot je uitgegroeid bent.
Op het littekenspreekuur kan bijvoorbeeld drukkleding aangemeten worden. Dit is strakke elastische kleding, die druk aan het litteken geeft waardoor het litteken niet te dik of stug wordt. Littekens geven soms veel klachten, vooral veel jeuk. Drukkleding kan dan ook helpen om de jeuk wat te verminderen.
Als littekens ervoor zorgen dat je niet goed kan bewegen, kan het soms nodig zijn om met een operatie om je littekens te verbeteren. Zo kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je dan beter kunt bewegen.
De nazorg- kinderbrandwondenverpleegkundige is ook aanwezig bij het littekenspreekuur. Zij gaat in gesprek met je en ze wil graag van je weten hoe het op school gaat, hoe het contact gaat met je leeftijdsgenootjes, zijn er situaties die bijvoorbeeld moeilijk voor je zijn of waar je vragen over hebt?
Weer naar school
Als je na het ziekenhuis voor het eerst weer naar school gaat, is dat best spannend. Je heb je klasgenoten al een tijdje niet gezien. En misschien ben je wel een beetje onzeker door je littekens.
Als je het fijn vindt kan er iemand van het kinderbrandwondencentrum met je meegaan naar school. Dan kunnen jullie samen aan de klas uitleggen wat er allemaal is gebeurd.
Spreekbeurt
Je kunt ook een spreekbeurt houden of een verslag maken over brandwonden. Het is niet altijd makkelijk om over jezelf te vertellen. Maar kan wel heel fijn zijn als je klasgenoten en de leerkracht weten wat je hebt meegemaakt. Daarvoor kun je de informatie van deze website gebruiken en we hebben een bijzondere spreekbeurtkoffer die je kan lenen. Nieuwsgierig en wil je de spreekbeurtkoffer lenen? Stuur een e-mail naar communicatie@rkz.nl
Erover praten
Brandwonden kunnen heel ernstig zijn, en de behandeling kan soms heel lang duren. De littekens gaan niet meer weg. Ze veranderen wel, maar je blijft ze altijd zien. Het belangrijk dat je durft te vertellen wat er gebeurd is. En hoe het komt dat je littekens hebt. Als je het uitlegt, kan iedereen het ook beter begrijpen
Sommige kinderen zijn alles weer snel vergeten. Maar anderen hebben nog lang moeite met wat er allemaal is gebeurd. Dan kan het heel fijn zijn om eens te praten met een kind dat hetzelfde heeft meegemaakt en precies begrijpt wat er is gebeurd.
Stichting Kind en Brandwond
Deze stichting is 30 jaar geleden opgericht door de drie brandwondencentra in Nederland . Eén van de belangrijkste doelen is het organiseren van vakantieweken voor kinderen met brandwonden. Vanaf 8 jaar mogen de kinderen, die opgenomen zijn geweest met brandwonden mee met deze leuke vakantieweek, waarin plezier, sport, spel en leuke activiteiten belangrijk zijn.
Je ontmoet daar andere kinderen, die ook een litteken hebben van een brandwond. Je kunt met elkaar over brandwonden praten en heel veel van elkaar leren.
Ieder jaar is er ook een lotgenoten dag van de Stichting Kind en Brandwond, voor meer informatie kijk je op de website www.kindenbrandwond.nl
leuke dingen doen in het ziekenhuis
Als je bij ons op de kinderafdeling bent gaan we ondanks alles het zo leuk mogelijk proberen te maken. In de speelkamer hebben we veel speelgoed: een Wii, Nintendo en iPad. Je kunt er allerlei spelletjes en activiteiten doen. Eén keer in de 14 dagen komen de CliniClowns langs.
Soms krijgt de kinderafdeling bezoek van onze mascotte Bo de Bever of Paul Sinha onze ambassadeur.
Wil je meer weten over de speelkamer, de CliniClowns of hoe het zit met school? Lees hieronder verder.
Je hoeft je niet te vervelen!
Je hoeft je in het ziekenhuis gelukkig niet te vervelen. We hebben een speelkamer vol met speelgoed, spelletjes, knutselspullen en zelfs een Playstation. De meeste dingen mag je ook meenemen naar je eigen kamer. Verder kun je tv kijken of een dvd, internetten en ook opdrachten maken voor school.
Medisch pedagogisch zorgverlener helpt!
Als je geen zin hebt om alleen naar de speelkamer te gaan kan de medisch pedagogisch zorgverlener met je mee. Dan kunnen jullie samen wat leuks verzinnen. En als je je bed niet uit mag, kan ze ook bij jou op de kamer bijvoorbeeld een spelletje spelen.
Bezoek afspraken
Voor kinderen met brandwonden is het erg gevaarlijk om een ziekte op te lopen. Ook hebben ze vaak extra rust nodig. Daarom mogen kinderen die op bezoek komen, niet ziek zijn of met kinderziekten in aanraking zijn geweest. Kleine kinderen moeten worden begeleid door een volwassene. Wil het bezoek buiten de bezoektijden komen? Overleg dit dan eerst met de verpleegkundigen. Meestal is het geen bezwaar.
Speelkamer (Knutselen, Wii en Playstation)
De speelkamer op de kinderafdeling staat vol met speelgoed, spelletjes, knutselspullen. Je kunt er zelfs spelen met de Wii. De meeste dingen mag je ook meenemen naar je eigen kamer.
Activiteiten
Rond 10.30 uur ’s ochtends organiseren de medisch pedagogisch zorgverleners altijd een activiteit in de speelkamer. Samen met hen en soms ook andere kinderen ga je bijvoorbeeld tekenen of knutselen.
School in het ziekenhuis
Als je lang opgenomen moet worden, wordt er contact opgenomen met je juf of meester. De medisch pedagogisch zorgverlener kan huiswerk inplannen in je dagprogramma.
Gratis WIFI
In het ziekenhuis hebben we gratis Wifi. In de speelkamer kan je gebruik maken van één van onze ipad.
Eigen TV
Boven ieder bed op de kinderafdeling hangt een eigen tv. Die kun je vragen aan de verpleegkundigen of aan de medisch pedagogisch zorgverlener.
Boeken over ziekenhuis
Er zijn veel boeken over ‘opname in een ziekenhuis’.
Onderaan, op de homepage, staan een paar aanraders.
Cliniclowns op bezoek
Lachen is belangrijk, niet alleen omdat het leuk is: het is zelfs gezond. Als je lacht ontspan je je en maak je je minder zorgen. Dat is altijd nodig, maar zeker als je in het ziekenhuis ligt, ziek bent of pijn hebt. Lachen helpt je om daar gemakkelijker mee om te gaan. Twee keer per maand komen de CliniClowns langs om de kinderen aan het lachen te maken. Als je het leuk vindt komen de CliniClowns ook bij jou op bezoek als je in het ziekenhuis ligt. Maar jij bent de baas! Als je wilt dat ze niet dichtbij komen, blijven ze gewoon op een afstandje.
Wil je meer weten over de CliniClowns: kijk dan op CliniClowns.nl.
Er is ook een speciale kinderwebsite van de CliniClowns: Kids4CliniClowns.nl
De kinderafdeling heeft een zilveren smiley! Dat vinden wij te gek, maar wat betekent een zilveren smiley?
Polikliniek Kindergeneeskunde, balie F4, 0251 265692
Voor afspraken: ma-vrij 8.30-17.00 uur
Kinderafdeling / Kinder-brandwondencentrum, afdeling A3, 0251 265300
Van te voren kijken op de kinderafdeling voor ouder en kind? Bel voor een afspraak met de medisch pedagogisch zorgverlener: 0251 265307
Suggesties, vragen over of opmerkingen op de website:
Afdeling Communicatie
communicatie@rkz.nl
Colofon
Colofon website RKZ
Deze website is tot stand gekomen met dank aan de medewerkers van verschillende afdelingen en specialismen van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ).
Webredactie
De webredactie en het beheer van deze website is in handen van de afdeling Communicatie van het RKZ. Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties naar aanleiding van de inhoud van deze website? Mail naar website@rkz.nl.
Design en ontwikkeling
goosenzo.com
Hosting
iXL Hosting BV
Eindredactie
Afdeling Communicatie RKZ
Disclaimer
Disclaimer website RKZ
De voorwaarden van deze disclaimer zijn van toepassing op de website www.rkz.nl.
Door deze website te bezoeken en/of de op of via deze website aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. In geval van tegenstrijdigheid tussen de voorwaarden van specifieke producten en diensten vermeld op deze website en deze disclaimer, prevaleren de voorwaarden van die producten en diensten.
Gebruik van onze website
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Er kunnen geen rechten aan de informatie op deze website worden ontleend. Hoewel het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze website en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan zij niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Het RKZ wijst iedere aansprakelijkheid ten aanzien van de juistheid, volledigheid, actualiteit van de geboden informatie en het (ongestoord) gebruik van deze website uitdrukkelijk van de hand. Het RKZ kan niet garanderen dat de website foutloos of ononderbroken zal functioneren.
Informatie gebruiken
Het RKZ behoudt zich alle intellectuele eigendomsrechten en andere rechten voor met betrekking tot alle op of via deze website aangeboden informatie (waaronder alle teksten, grafisch materiaal en logo’s). Het is niet toegestaan informatie op deze website over te kopiëren, te downloaden of op enigerlei wijze openbaar te maken, te verspreiden of te verveelvoudigen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het RKZ (via communicatie@rkz.nl) of de rechtmatige toestemming van de rechthebbende. U mag informatie op deze website wel afdrukken en/of downloaden voor persoonlijk gebruik.
Informatie van derden, producten en diensten
Links die het RKZ links naar websites van derden weergeeft, betekenen niet dat de op of via deze websites aangeboden producten of diensten door het RKZ wordt ondersteund. Het RKZ aanvaart geen aansprakelijkheid en geen enkele verantwoordelijkheid voor de inhoud, het gebruik of de beschikbaarheid van websites waarnaar wordt verwezen of die verwijzen naar deze website. Het gebruik van deze links is voor eigen risico. De informatie op deze websites is door het RKZ niet nader beoordeeld op juistheid, redelijkheid, actualiteit of volledigheid.
Wijzigingen
Het RKZ behoudt zich het recht voor de op of via deze website aangeboden informatie, met inbegrip van de tekst van deze disclaimer, te allen tijde, zonder hiervan nadere aankondiging te doen, te wijzigen. Het verdient aanbeveling periodiek na te gaan of de op of via deze website aangeboden informatie, met inbegrip van de tekst van deze disclaimer, is gewijzigd.
Toepasselijk recht
Op deze website en de disclaimer is het Nederlands recht van toepassing. Alle geschillen uit hoofde van of in verband met deze disclaimer zullen bij uitsluiting worden voorgelegd aan de bevoegde rechter in Nederland.
Cookie verklaring
Wat is een cookie?
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.
Gebruik van permanente cookies
Met behulp van een permanente cookie kunnen wij u herkennen bij een nieuw bezoek op onze website. De website kan daardoor speciaal op uw voorkeuren worden ingesteld. Ook wanneer u toestemming hebt gegeven voor het plaatsen van cookies kunnen wij dit door middel van een cookie onthouden. Hierdoor hoef u niet steeds uw voorkeuren te herhalen waardoor u dus tijd bespaart en een prettiger gebruik van onze website kunt maken. Permanente cookies kunt u verwijderen via de instellingen van uw browser.
Gebruik van sessie cookies
Met behulp van een sessie cookie kunnen wij zien welke onderdelen van de website u met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen onze dienst daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra u uw webbrowser afsluit.
Tracking cookies van onszelf
Met uw toestemming plaatsen wij een cookie op uw apparatuur, welke kan worden opgevraagd zodra u een website uit ons netwerk bezoekt. Hierdoor kunnen wij te weten komen dat u naast onze website ook op de betreffende andere website(s) uit ons netwerk bent geweest. Het daardoor opgebouwde profiel is niet gekoppeld aan uw naam, adres, e-mailadres en dergelijke, maar dient alleen om advertenties af te stemmen op uw profiel, zodat deze zo veel mogelijk relevant voor u zijn.
Tracking cookies van onze adverteerders
Met uw toestemming plaatsen onze adverteerders “tracking cookies” op uw apparatuur. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina’s u bezoekt uit hun netwerk, om zo een profiel op te bouwen van uw online surfgedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van uw bezoek aan andere websites uit hun netwerk krijgen. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan uw naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij ons bekend, maar dient alleen om advertenties af te stemmen op uw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor u zijn.
Google Analytics
Via onze website wordt een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als deel van de “Analytics”-dienst. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden en rapportages te krijgen over hoe bezoekers de website gebruiken. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. Wij hebben Google niet toegestaan de verkregen analytics informatie te gebruiken voor andere Google diensten.
De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. De informatie wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google stelt zich te houden aan de Privacy Shield principles en is aangesloten bij het Privacy Shield-programma van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Dit houdt in dat er sprake is van een passend beschermingsniveau voor de verwerking van eventuele persoonsgegevens.
Recht op inzage en correctie of verwijdering van jouw gegevens
U heeft het recht om te vragen om inzage in en correctie of verwijdering van uw gegevens. Om misbruik te voorkomen kunnen wij u daarbij vragen om uzelf adequaat te identificeren. Wanneer het gaat om inzage in persoonsgegevens gekoppeld aan een cookie, dient u een kopie van het cookie in kwestie mee te sturen. U kunt deze terug vinden in de instellingen van uw browser.
In- en uitschakelen van cookies en verwijdering daarvan
Meer informatie omtrent het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kunt u vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van uw browser.
Verwijderen van tracking cookies geplaatst door derden
Sommige tracking cookies worden geplaatst door derden die onder meer via onze website advertenties aan u vertonen. Deze cookies kunt u centraal verwijderen via Your Online Choices zodat ze niet bij een website van een derde teruggeplaatst worden.
Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden:
- ICTRecht: Achtergrond Cookiewet
- Consumentenbond: Wat zijn cookies?
- Consumentenbond: Waarvoor dienen cookies?
- Consumentenbond: Cookies verwijderen
- Consumentenbond: Cookies uitschakelen
- Your Online Choices: A guide to online behavioural advertising