hoe gaat dat?

Als je je een tijdje niet lekker voelt of pijn hebt, ga je met je vader of moeder naar de huisarts. Die stuurt je misschien door naar de kinderarts in het ziekenhuis.

naar de polikliniek

Je huisarts of een andere dokter heeft je verwezen naar de polikliniek kindergeneeskunde. Dat is een spreekuur voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. Je kunt van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur bellen voor een afspraak. Het telefoonnummer van de polikliniek kindergeneeskunde is 0251 – 26 5692. Op de polikliniek gaat de kinderarts jou en je klachten verder onderzoeken. Je vindt de polikliniek kindergeneeskunde op de begane grond, balie F4.

in de spreekkamer

Wat gebeurt er in de spreekkamer van de kinderarts bij een eerste afspraak op de polikliniek? De kinderarts haalt je op uit de wachtkamer voor de afspraak. Jullie gaan naar zijn/haar spreekkamer. Je vader of moeder mag natuurlijk ook mee naar binnen.

TIP: Schrijf je vragen op!
Heb je een afspraak in het ziekenhuis? Of misschien ben je een beetje zenuwachtig voor je afspraak met de kinderarts. Schrijf van tevoren alles op wat je wilt weten. Houd je lijstje erbij tijdens je afspraak, zo weet je zeker dat je niets vergeet. Domme vragen bestaan niet!

de opnamedag

Op de dag van de opname meld je je bij de balie op afdeling A3. Je wordt daar opgehaald door een verpleegkundige of medisch pedagogisch zorgverlener en naar je kamer gebracht. Eerst krijg je een opnamegesprek. Dan vraagt de verpleegkundige alles over je ziekte en de medicijnen die je gebruikt. Ook wil ze weten hoe je eet, slaapt, of je pijn hebt enzovoort. Ze legt ook uit hoe alles gaat op de afdeling. Als je zelf nog vragen hebt, moet je die natuurlijk gewoon stellen.

Niet vergeten!
Moet je geopereerd worden? Dan mag je op de dag van de behandeling geen bodylotion, make-up en/of nagellak op. Sieraden of piercings mogen ook niet.

wat kan je nodig hebben in het ziekenhuis?

• Je identiteitsbewijs
• Je verwijzing naar het ziekenhuis
• Gegevens van je ziektekostenverzekering
• Toiletspullen, zoals je tandenborstel, tandpasta, deodorant, borstel
• Voldoende kleding, pyjama en ondergoed als je blijft slapen
• Medicijnen als je die gebruikt en/of je dieetlijst
• Eigen spullen zoals je mobiele telefoon (vergeet je oplader niet), boeken, tablet of iets anders dat voor jou belangrijk is

kom je voor een dagje?

Soms kom je voor een kleine ingreep of behandeling en mag je dezelfde dag weer naar huis. Dan kom je voor een dagbehandeling. Je blijft er niet slapen, maar je wordt wel opgenomen. Voor één dag. Tijdens de opname krijg je een onderzoek, test, behandeling of (kleine) operatie. Soms moet je daarvoor onder narcose: je wordt dan in slaap gebracht en merkt niets van de operatie of het onderzoek. Een paar uur na de operatie of het onderzoek mag je weer naar huis. De kinderdagbehandeling zit op de derde verdieping; afdeling A3. Wanneer je het spannend vindt, vraag dan naar de medisch pedagogisch zorgverlener. Die kan meer uitleg geven en je vragen beantwoorden.

langer blijven?

Voor een grotere ingreep of operatie of voor uitgebreide onderzoeken moet je soms langer blijven. Als je nog geen 18 jaar bent, kom je terecht op de kinderafdeling. We proberen leeftijdgenoten zoveel mogelijk bij elkaar op de kamer te leggen. Het is natuurlijk niet leuk om opgenomen te moeten worden in het ziekenhuis. We proberen je zo goed mogelijk op te vangen en te ondersteunen. Als je langer moet blijven, willen we natuurlijk ook niet dat je je verveelt. Op de afdeling zijn voldoende activiteiten om dit te voorkomen. We hebben een activiteitenruimte met allerlei spelletjes en een Wii, iPad, Nintendo en een PlayStation.

klaar voor operatie?

Als het goed is ben je voor de operatie eerst bij een anesthesist geweest. Dat is de arts die je tijdens de operatie onder narcose brengt. Die heeft je al verteld dat je nuchter moet zijn als je naar de operatiekamer gaat. Dus van tevoren niet eten, drinken of roken. Gelukkig mag je wel een kopje thee zonder suiker of een glas water, tot twee uur voor de opname.

naar de operatiekamer

Vlak voor de operatie krijg je een speciale operatiejas aan. Daarna brengt de verpleegkundige je naar de operatiekamer. Soms gaat ook de medisch pedagogisch zorgverlener mee. Je vader of moeder mag ook mee, net zo lang tot je helemaal onder narcose bent. Als je na de operatie wakker wordt op de uitslaapkamer, mag je vader of moeder er ook bij zijn. Soms ben je een beetje misselijk of heb je pijn. Als dat zo is, vertel het dan tegen de verpleegkundige. Die kan je daar iets voor geven. Op de uitslaapkamer hebben ze ook een waterijsje voor je.

terug op de afdeling

Als je helemaal wakker bent word je weer teruggebracht naar de kinderdagbehandeling. Dan mag je (heel) voorzichtig weer wat eten of drinken. Meestal ben je na een paar uurtjes opgeknapt en mag je weer naar huis. Heel soms, als het nog niet zo goed met je gaat, moet je langer blijven.

weer thuis

Meestal mag je na een paar dagen weer naar huis, dat noemen we ‘ontslag’. We geven je dan tips en leefregels mee, waar je je thuis aan moet houden. Het is niet erg als je je nog niet helemaal fit voelt als je naar huis gaat. Gewoon thuis even rustig aandoen en je lekker laten verwennen.

Maar het is niet normaal als:

  • je misselijk blijft
  • je koorts krijgt
  • je een operatiewond hebt die blijft bloeden
  • de pijnstillers niet helpen en je veel pijn blijft houden

Als dat zo is, kunnen (jij of) je ouders contact opnemen met de kinderafdeling: 0251-265300.

Na je opname moet je wel nog een keer terugkomen op de polikliniek, omdat we willen weten hoe het met je gaat.

veelgestelde  vragen

Doen prikken erg pijn?
We kunnen niet van tevoren zeggen of een prik (of een andere behandeling) erg pijn doet. Niet iedereen voelt bijvoorbeeld evenveel pijn. De ene prik is anders dan de andere. Wel wordt soms de plaats waar je geprikt moet worden van tevoren wat verdoofd met zalf. Dan voel je het minder. Als je erg zenuwachtig bent voor een prik of voor een andere behandeling, zeg dat dan gerust tegen de pedagogisch zorgverlener of een (kinder)verpleegkundige. Die kunnen je alles nog eens rustig uitleggen, zodat je misschien minder zenuwachtig wordt.
Mag ik bellen in het ziekenhuis?

Dat mag! We hebben ook gratis wifi in het ziekenhuis.

Mogen m'n ouders blijven slapen?

Ja, als je zelf in het ziekenhuis moet blijven slapen, dan mag in ieder geval 1 van je ouders ook blijven slapen. Op een opklapbed naast jouw bed. Je ouders mogen altijd bij je zijn.

Hoe moet het met school?

Hoe moet dat met school, als ik lang in het ziekenhuis moet blijven?
Als je langer dan 2 weken in het ziekenhuis moet blijven, dan is er een speciaal iemand die je helpt. Dat is iemand van de schoolbegeleidingsdienst OBD Noordwest. Die maakt opdrachten met je, zodat je niet achterloopt op je klasgenoten.

Mag ik m'n eigen knuffel of speelgoed meenemen?

Ja zeker! Het is fijn om iets bij je te hebben van thuis. Maar je hoeft niet zoveel speelgoed mee te nemen, want we hebben genoeg op de afdeling. Bijvoorbeeld 1 knuffel, of een speelgoedauto als je daar meer aan gehecht bent.

Mogen m'n vrienden langskomen?

Je vrienden en vriendinnen, familie en kennissen zijn natuurlijk van harte welkom tijdens het bezoekuur. Dat is van 14.00 – 19.30 uur (tot 20.00 uur voor de wat oudere kinderen). Ze mogen alleen niet allemaal tegelijk komen. Maximaal 2 bezoekers tegelijk, plus je vader of moeder natuurlijk. Voor hen geldt het bezoekuur niet. Je vader of moeder mag de hele tijd bij je zijn.

|

weet je wat ze over ons zeggen?

Moeder van Rick (3 jaar)

‘Rik wilde bij ontslag niet meer naar huis. Hij wilde blijven fietsen op de gang. Ik moest hem echt op tillen naar de lift’.

Vader Sofie (6 jaar)

‘Wat heeft Sofie een goede begeleiding gehad tijdens de opnamen op de kinderafdeling. Ze is voorbereid voor haar operatie, werd afgeleid tijdens de sonde inbrengen en werd gerust gesteld bij het infuus. Top zorg!’

Moeder van Thomas (2 jaar)

‘Wat een lieve verpleegkundige allemaal. Hartverwarmend’.

Vader Vincent (2 jaar)

‘Ondanks drukte op de afdeling alle aandacht voor ons kind. Heel prettig’.

Moeder van Tim (10 jaar)

‘Goede zorg, lekker eten. Het lijkt wel een hotel!’

Moeder Lieke (2 maanden)

‘Het waren intensieve zorgelijke dagen maar ik ben heel goed opgevangen met mijn dochtertje. Ze was heel erg ziek’.

De kinderafdeling heeft een zilveren smiley! Dat vinden wij te gek, maar wat betekent een zilveren smiley?

Polikliniek Kindergeneeskunde, balie F4, 0251 265692
Voor afspraken: ma-vrij 8.30-17.00 uur

Kinderafdeling / Kinder-brandwondencentrum, afdeling A3, 0251 265300

Van te voren kijken op de kinderafdeling voor ouder en kind? Bel voor een afspraak met de medisch pedagogisch zorgverlener: 0251 265307

Suggesties, vragen over of opmerkingen op de website:
Afdeling Communicatie
communicatie@rkz.nl

Colofon

Colofon website RKZ

Deze website is tot stand gekomen met dank aan de medewerkers van verschillende afdelingen en specialismen van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ).

Webredactie
De webredactie en het beheer van deze website is in handen van de afdeling Communicatie van het RKZ. Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties naar aanleiding van de inhoud van deze website? Mail naar website@rkz.nl.

Design en ontwikkeling
goosenzo.com

Hosting
iXL Hosting BV

Eindredactie
Afdeling Communicatie RKZ

Disclaimer

Disclaimer website RKZ

De voorwaarden van deze disclaimer zijn van toepassing op de website www.rkz.nl.

Door deze website te bezoeken en/of de op of via deze website aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. In geval van tegenstrijdigheid tussen de voorwaarden van specifieke producten en diensten vermeld op deze website en deze disclaimer, prevaleren de voorwaarden van die producten en diensten.

Gebruik van onze website
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Er kunnen geen rechten aan de informatie op deze website worden ontleend. Hoewel het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze website en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan zij niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Het RKZ wijst iedere aansprakelijkheid ten aanzien van de juistheid, volledigheid, actualiteit van de geboden informatie en het (ongestoord) gebruik van deze website uitdrukkelijk van de hand. Het RKZ kan niet garanderen dat de website foutloos of ononderbroken zal functioneren.

Informatie gebruiken
Het RKZ behoudt zich alle intellectuele eigendomsrechten en andere rechten voor met betrekking tot alle op of via deze website aangeboden informatie (waaronder alle teksten, grafisch materiaal en logo’s). Het is niet toegestaan informatie op deze website over te kopiëren, te downloaden of op enigerlei wijze openbaar te maken, te verspreiden of te verveelvoudigen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het RKZ (via communicatie@rkz.nl) of de rechtmatige toestemming van de rechthebbende. U mag informatie op deze website wel afdrukken en/of downloaden voor persoonlijk gebruik.

Informatie van derden, producten en diensten
Links die het RKZ links naar websites van derden weergeeft, betekenen niet dat de op of via deze websites aangeboden producten of diensten door het RKZ wordt ondersteund. Het RKZ aanvaart geen aansprakelijkheid en geen enkele verantwoordelijkheid voor de inhoud, het gebruik of de beschikbaarheid van websites waarnaar wordt verwezen of die verwijzen naar deze website. Het gebruik van deze links is voor eigen risico. De informatie op deze websites is door het RKZ niet nader beoordeeld op juistheid, redelijkheid, actualiteit of volledigheid.

Wijzigingen
Het RKZ behoudt zich het recht voor de op of via deze website aangeboden informatie, met inbegrip van de tekst van deze disclaimer, te allen tijde, zonder hiervan nadere aankondiging te doen, te wijzigen. Het verdient aanbeveling periodiek na te gaan of de op of via deze website aangeboden informatie, met inbegrip van de tekst van deze disclaimer, is gewijzigd.

Toepasselijk recht
Op deze website en de disclaimer is het Nederlands recht van toepassing. Alle geschillen uit hoofde van of in verband met deze disclaimer zullen bij uitsluiting worden voorgelegd aan de bevoegde rechter in Nederland.

 

Cookie verklaring

Wat is een cookie?
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.

Gebruik van permanente cookies
Met behulp van een permanente cookie kunnen wij u herkennen bij een nieuw bezoek op onze website. De website kan daardoor speciaal op uw voorkeuren worden ingesteld. Ook wanneer u toestemming hebt gegeven voor het plaatsen van cookies kunnen wij dit door middel van een cookie onthouden. Hierdoor hoef u niet steeds uw voorkeuren te herhalen waardoor u dus tijd bespaart en een prettiger gebruik van onze website kunt maken. Permanente cookies kunt u verwijderen via de instellingen van uw browser.

Gebruik van sessie cookies
Met behulp van een sessie cookie kunnen wij zien welke onderdelen van de website u met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen onze dienst daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra u uw webbrowser afsluit.

Tracking cookies van onszelf
Met uw toestemming plaatsen wij een cookie op uw apparatuur, welke kan worden opgevraagd zodra u een website uit ons netwerk bezoekt. Hierdoor kunnen wij te weten komen dat u naast onze website ook op de betreffende andere website(s) uit ons netwerk bent geweest. Het daardoor opgebouwde profiel is niet gekoppeld aan uw naam, adres, e-mailadres en dergelijke, maar dient alleen om advertenties af te stemmen op uw profiel, zodat deze zo veel mogelijk relevant voor u zijn.

Tracking cookies van onze adverteerders
Met uw toestemming plaatsen onze adverteerders “tracking cookies” op uw apparatuur. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina’s u bezoekt uit hun netwerk, om zo een profiel op te bouwen van uw online surfgedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van uw bezoek aan andere websites uit hun netwerk krijgen. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan uw naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij ons bekend, maar dient alleen om advertenties af te stemmen op uw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor u zijn.

Google Analytics
Via onze website wordt een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als deel van de “Analytics”-dienst. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden en rapportages te krijgen over hoe bezoekers de website gebruiken. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. Wij hebben Google niet toegestaan de verkregen analytics informatie te gebruiken voor andere Google diensten.

De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. De informatie wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google stelt zich te houden aan de Privacy Shield principles en is aangesloten bij het Privacy Shield-programma van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Dit houdt in dat er sprake is van een passend beschermingsniveau voor de verwerking van eventuele persoonsgegevens.

Recht op inzage en correctie of verwijdering van jouw gegevens
U heeft het recht om te vragen om inzage in en correctie of verwijdering van uw gegevens. Om misbruik te voorkomen kunnen wij u daarbij vragen om uzelf adequaat te identificeren. Wanneer het gaat om inzage in persoonsgegevens gekoppeld aan een cookie, dient u een kopie van het cookie in kwestie mee te sturen. U kunt deze terug vinden in de instellingen van uw browser.

In- en uitschakelen van cookies en verwijdering daarvan
Meer informatie omtrent het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kunt u vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van uw browser.

Verwijderen van tracking cookies geplaatst door derden
Sommige tracking cookies worden geplaatst door derden die onder meer via onze website advertenties aan u vertonen. Deze cookies kunt u centraal verwijderen via Your Online Choices zodat ze niet bij een website van een derde teruggeplaatst worden.

Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden: