Wat kun je doen om brandwonden te voorkomen?
Als eerste: je moet altijd heel voorzichtig zijn met vuur.
Vuur is echt gevaarlijk. Heet water is ook gevaarlijk. Daar kun je je erg aan branden. Als je een kop hete thee of koffie over je heen krijgt kun je ook een brandwond krijgen.
Kom niet in de buurt van de waterkoker of de frituurpan!
Vraag of je vader of moeder in iedere ruimte een rookmelder hangt. Die waarschuwt als er rook, en dus vuur is. Vraag ook of ze een blusdeken en een brandblusser in huis hebben en waar die is. Dan kan een brand sneller geblust worden.
hoe ontstaan brandwonden?
- Heet water. Bijvoorbeeld een kop thee of koffie.
- Hete voorwerpen. Zoals een pan op het vuur of een hete kachel.
- Vuur. Zoals de BBQ of brandend hout en natuurlijk: vuurwerk.
- Olie of vet. Bijvoorbeeld van de frituurpan.
- Elektriciteit. Bijvoorbeeld een kapotte stekker die in het stopcontact zit.
- Chemische stoffen. Zoals gootsteenontstopper. Als dat op je huid komt, krijg je brandwonden.
- De zon. Als je te lang in de zon zit, ziet je huid rood en het doet pijn. Je hebt geen echte brandwond, maar het is toch beter om je goed in te smeren.
Pas op met vuurwerk, ieder vuurwerkslachtoffer is er één te veel!
Kijk met Oud & Nieuw altijd goed uit met vuurwerk! Draag oordopjes en een vuurwerkbril als je vuurwerk afsteekt, maar ook als je er buiten bij gaat kijken. Lees meer over vuurwerkslachtoffers op de website van de Nederlandse Brandwonden Stichting.
Omdat de tekst in de ‘post’ niet goed te lezen is, hierbij nog even uitgetypt:
Lieve mensen, het is 4 november en nacht. Zojuist heb ik alweer het eerste #vuurwerk #slachtoffer geopereerd. Je zou denken dat dit allemaal toch te voorkomen zou moeten zijn maar daar vergis ik me dus kennelijk in. @RodeKruisZH @BrandwondenNL @nedverplastchir @BWCBeverwijk
Wat is een brandwond?
Bij een brandwond is de huid gedeeltelijk of volledig beschadigd. Bijvoorbeeld door hitte, elektriciteit of chemische stoffen.
Als je wil vertellen hoe erg een brandwond is, heb je het over de graad van de verbranding.
- Een 1e graads verbranding geeft geen brandwond. De huid is rood en droog. Het is heel pijnlijk, maar het gaat wel snel over. Behandeling in een brandwondencentrum is niet nodig.
- Bij een 2e graads verbranding heb je wel een brandwond. De huid is rood en nat en het doet erg veel pijn. Er kunnen ook blaren zijn. Open of dicht.
- Bij een 3e graads verbranding is er sprake van een diepere brandwond. De huid ziet er meestal wit, droog en stug uit. En omdat de zenuwen ook verbrand zijn, doet het vaak geen pijn. Deze brandwonden genezen alleen als ze heel klein zijn. Anders is er een operatie nodig.
Diepere 2e graads en 3e graads brandwonden geven altijd littekens. De grootte van een brandwond is, druk je uit in procenten. Iemand kan voor 1 % verbrand zijn of bijvoorbeeld voor 20%. Als je lichaam voor meer dan 5% verbrand is, ga je vaak naar het brandwondencentrum.
Jonge kinderen lopen veel risico
Meer dan een kwart van de brandwondenpatiënten in de drie Nederlandse brandwondencentra is jonger dan 5 jaar. In 90% van de gevallen is de oorzaak een hete vloeistof zoals hete thee of koffie.
Kinderen van deze leeftijd ontwikkelen zich razendsnel en kunnen vaak meer dan ouders denken. Van baby tot peuter en kleuter. Van de eerste hapjes tot de eerste stapjes en het ontdekken van de steeds groter wordende wereld. Deze mijlpalen brengen ook risico’s met zich mee. Juist op die momenten neemt het aantal brandwonden bij kinderen toe. Bijvoorbeeld wanneer een baby leert grijpen, kruipen of lopen. Opeens kan hij wél bij dat kopje hete thee.
Gevolgen zijn heftig
De gevolgen van brandwonden bij jonge kinderen zijn heftig. Ze hebben een veel dunnere huid en het verbrande lichaamsoppervlak is veel sneller groot dan bij volwassenen. Kinderen moeten soms nog vele jaren operaties ondergaan, omdat hun littekens, tijdens de groei, te strak komen te staan. Ze zitten dan eigenlijk letterlijk ‘te strak’ in hun vel met bewegingsproblemen als gevolg. Daarnaast is ook de psychische impact voor deze kinderen en hun ouders groot.
Jonge kinderen zijn onberekenbaar
Bijna alle verbrandingen bij kleine kinderen vinden plaats in of om het huis. Ouders geven aan dat zij hun kinderen scherp in de gaten houden, maar dat is niet altijd mogelijk. Jonge kinderen zijn onberekenbaar. Je knippert met je ogen en er valt weer iets om. Die kop thee bijvoorbeeld. Zorg er daarom voor dat je hun huis en omgeving veilig maakt.
eerst water, de rest komt later
Als je je brandt, is het heel belangrijk om de brandwond te koelen met water. Een brandwond op je hand hou je onder de kraan met lauw stromend water. Ongeveer 5-10 minuten. Als je brandwond niet onder de kraan past, ga dan onder de douche staan of spring in het water (bijvoorbeeld het zwembad) als je kunt zwemmen.
Lauw water is goed. IJskoud water doet te veel pijn, dat hou je geen 10 minuten vol. En van een koude douche koel je teveel af, dat is ook niet gezond. Ook kunnen hiervan de wonden erger worden.
En wat nog meer?
Kleding die los zit mag voorzichtig uitgedaan worden. Kleding die aan de huid vast zit, moet je laten zitten tot in het ziekenhuis. Smeer nooit iets op een brandwond. Dan kan de dokter niet goed meer zien hoe de wond eruit ziet en hoe diep hij is.
Als iemand in brand staat
Als iemand in brand staat, moeten de vlammen zo snel mogelijk uit. Maar let op: als je iemand helpt die in brand staat, moet je zelf heel voorzichtig zijn, anders krijg je zelf brandwonden. Je kunt het beste een volwassene erbij roepen.
Mensen die in brand staan zijn heel bang. Omdat ze niet zo goed weten wat ze moeten doen gaan ze vaak rennen. Maar dat is juist niet goed. Daar worden de vlammen alleen maar erger van.
Daarom moet je onthouden: ‘niet hollen maar rollen’.
Vlammen doven
Rol degene die in brand staat over de grond. Net zolang tot al het vuur uit is. Of blus met water, als dit bij de hand is. Of gooi een blusdeken over iemand heen: eerst boven, dan beneden. Anders gaan de vlammen naar het gezicht.
Bekijk hieronder het filmpje van de Nederlandse Brandwonden Stichting
Voorkom brandwonden bij kinderen
Meld je aan op de website van de Nederlandse Brandwonden Stichting en ontvang een gratis boekje met preventie- en eerste hulp tips, afgestemd op de leeftijd en elke nieuwe ontwikkelingsfase van jouw kindje. Ga naar brandwondenstichting.nl/boekje.
1.
Koel de brandwond 10 minuten met lauw zacht stromend leidingwater en verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en de luier! Koel direct. Zelfs tot 3 uur na de verbranding is het goed om te koelen. Koelen vermindert pijn en haalt de hitte uit de wond. Zo wordt een brandwond niet erger. Geen kraan of douche dichtbij? Al het water is beter dan niet koelen!
Trek de luier ALTIJD uit. Luiers houden hete vloeistoffen vast. Doe de luier uit om verdere verbranding te voorkomen.
Verwijder alle kleding zodat je ziet waar de brandwond zit. Zo kun je goed koelen.
2.
Voorkom dat het lichaam teveel afkoelt. Koel alleen de wond met lauw, zacht stromend leidingwater. Zo voorkom je onderkoeling. Pas de temperatuur van het water aan wat het slachtoffer als prettig ervaart.
3.
Bedek de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek. Bedek de wond zodat deze schoon blijft. Het afdekken van de wond vermindert ook de pijn.
4.
Smeer niets op de brandwond. Smeersels, zalfjes, balsems, tandpasta of andere middelen maken de wond erger. Gebruik ook geen betadine of jodium. Door smeersels op de wond kan de dokter de wond niet goed zien. En dus minder goed behandelen.
5.
Houd het slachtoffer warm met een deken. Een brandwondenslachtoffer kan zichzelf moeilijk warm houden. Wikkel het slachtoffer in een deken zodat het niet onderkoeld raakt.
6.
Waarschuw een arts bij blaren, een open wond en bij elektrisch/chemisch letsel. Brandwonden kunnen erger zijn dan ze lijken. Bel bij twijfel altijd een dokter!
Weet je het nummer van de dokter niet? Bel 112.
7.
Vervoer het brandwondenslachtoffer, indien mogelijk, zittend.
Brandwonden kunnen zwellingen in de keel veroorzaken.Voor de veiligheid is het beter om het slachtoffer zittend te vervoeren.
Laat iemand naast het slachtoffer plaatsnemen tijdens het vervoer.
De kinderafdeling heeft een zilveren smiley! Dat vinden wij te gek, maar wat betekent een zilveren smiley?
Polikliniek Kindergeneeskunde, balie F4, 0251 265692
Voor afspraken: ma-vrij 8.30-17.00 uur
Kinderafdeling / Kinder-brandwondencentrum, afdeling A3, 0251 265300
Van te voren kijken op de kinderafdeling voor ouder en kind? Bel voor een afspraak met de medisch pedagogisch zorgverlener: 0251 265307
Suggesties, vragen over of opmerkingen op de website:
Afdeling Communicatie
[email protected]
Colofon
Colofon website RKZ
Deze website is tot stand gekomen met dank aan de medewerkers van verschillende afdelingen en specialismen van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ).
Webredactie
De webredactie en het beheer van deze website is in handen van de afdeling Communicatie van het RKZ. Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties naar aanleiding van de inhoud van deze website? Mail naar [email protected].
Design en ontwikkeling
goosenzo.com
Hosting
iXL Hosting BV
Eindredactie
Afdeling Communicatie RKZ
Disclaimer
Disclaimer website RKZ
De voorwaarden van deze disclaimer zijn van toepassing op de website www.rkz.nl.
Door deze website te bezoeken en/of de op of via deze website aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. In geval van tegenstrijdigheid tussen de voorwaarden van specifieke producten en diensten vermeld op deze website en deze disclaimer, prevaleren de voorwaarden van die producten en diensten.
Gebruik van onze website
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Er kunnen geen rechten aan de informatie op deze website worden ontleend. Hoewel het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze website en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan zij niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Het RKZ wijst iedere aansprakelijkheid ten aanzien van de juistheid, volledigheid, actualiteit van de geboden informatie en het (ongestoord) gebruik van deze website uitdrukkelijk van de hand. Het RKZ kan niet garanderen dat de website foutloos of ononderbroken zal functioneren.
Informatie gebruiken
Het RKZ behoudt zich alle intellectuele eigendomsrechten en andere rechten voor met betrekking tot alle op of via deze website aangeboden informatie (waaronder alle teksten, grafisch materiaal en logo’s). Het is niet toegestaan informatie op deze website over te kopiëren, te downloaden of op enigerlei wijze openbaar te maken, te verspreiden of te verveelvoudigen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het RKZ (via [email protected]) of de rechtmatige toestemming van de rechthebbende. U mag informatie op deze website wel afdrukken en/of downloaden voor persoonlijk gebruik.
Informatie van derden, producten en diensten
Links die het RKZ links naar websites van derden weergeeft, betekenen niet dat de op of via deze websites aangeboden producten of diensten door het RKZ wordt ondersteund. Het RKZ aanvaart geen aansprakelijkheid en geen enkele verantwoordelijkheid voor de inhoud, het gebruik of de beschikbaarheid van websites waarnaar wordt verwezen of die verwijzen naar deze website. Het gebruik van deze links is voor eigen risico. De informatie op deze websites is door het RKZ niet nader beoordeeld op juistheid, redelijkheid, actualiteit of volledigheid.
Wijzigingen
Het RKZ behoudt zich het recht voor de op of via deze website aangeboden informatie, met inbegrip van de tekst van deze disclaimer, te allen tijde, zonder hiervan nadere aankondiging te doen, te wijzigen. Het verdient aanbeveling periodiek na te gaan of de op of via deze website aangeboden informatie, met inbegrip van de tekst van deze disclaimer, is gewijzigd.
Toepasselijk recht
Op deze website en de disclaimer is het Nederlands recht van toepassing. Alle geschillen uit hoofde van of in verband met deze disclaimer zullen bij uitsluiting worden voorgelegd aan de bevoegde rechter in Nederland.
Cookie verklaring
Wat is een cookie?
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.
Gebruik van permanente cookies
Met behulp van een permanente cookie kunnen wij u herkennen bij een nieuw bezoek op onze website. De website kan daardoor speciaal op uw voorkeuren worden ingesteld. Ook wanneer u toestemming hebt gegeven voor het plaatsen van cookies kunnen wij dit door middel van een cookie onthouden. Hierdoor hoef u niet steeds uw voorkeuren te herhalen waardoor u dus tijd bespaart en een prettiger gebruik van onze website kunt maken. Permanente cookies kunt u verwijderen via de instellingen van uw browser.
Gebruik van sessie cookies
Met behulp van een sessie cookie kunnen wij zien welke onderdelen van de website u met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen onze dienst daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra u uw webbrowser afsluit.
Tracking cookies van onszelf
Met uw toestemming plaatsen wij een cookie op uw apparatuur, welke kan worden opgevraagd zodra u een website uit ons netwerk bezoekt. Hierdoor kunnen wij te weten komen dat u naast onze website ook op de betreffende andere website(s) uit ons netwerk bent geweest. Het daardoor opgebouwde profiel is niet gekoppeld aan uw naam, adres, e-mailadres en dergelijke, maar dient alleen om advertenties af te stemmen op uw profiel, zodat deze zo veel mogelijk relevant voor u zijn.
Tracking cookies van onze adverteerders
Met uw toestemming plaatsen onze adverteerders “tracking cookies” op uw apparatuur. Deze cookies gebruiken zij om bij te houden welke pagina’s u bezoekt uit hun netwerk, om zo een profiel op te bouwen van uw online surfgedrag. Dit profiel wordt mede opgebouwd op basis van vergelijkbare informatie die zij van uw bezoek aan andere websites uit hun netwerk krijgen. Dit profiel wordt niet gekoppeld aan uw naam, adres, e-mailadres en dergelijke zoals bij ons bekend, maar dient alleen om advertenties af te stemmen op uw profiel zodat deze zo veel mogelijk relevant voor u zijn.
Google Analytics
Via onze website wordt een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als deel van de “Analytics”-dienst. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden en rapportages te krijgen over hoe bezoekers de website gebruiken. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. Wij hebben Google niet toegestaan de verkregen analytics informatie te gebruiken voor andere Google diensten.
De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. De informatie wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google stelt zich te houden aan de Privacy Shield principles en is aangesloten bij het Privacy Shield-programma van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Dit houdt in dat er sprake is van een passend beschermingsniveau voor de verwerking van eventuele persoonsgegevens.
Recht op inzage en correctie of verwijdering van jouw gegevens
U heeft het recht om te vragen om inzage in en correctie of verwijdering van uw gegevens. Om misbruik te voorkomen kunnen wij u daarbij vragen om uzelf adequaat te identificeren. Wanneer het gaat om inzage in persoonsgegevens gekoppeld aan een cookie, dient u een kopie van het cookie in kwestie mee te sturen. U kunt deze terug vinden in de instellingen van uw browser.
In- en uitschakelen van cookies en verwijdering daarvan
Meer informatie omtrent het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kunt u vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van uw browser.
Verwijderen van tracking cookies geplaatst door derden
Sommige tracking cookies worden geplaatst door derden die onder meer via onze website advertenties aan u vertonen. Deze cookies kunt u centraal verwijderen via Your Online Choices zodat ze niet bij een website van een derde teruggeplaatst worden.
Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden:
- ICTRecht: Achtergrond Cookiewet
- Consumentenbond: Wat zijn cookies?
- Consumentenbond: Waarvoor dienen cookies?
- Consumentenbond: Cookies verwijderen
- Consumentenbond: Cookies uitschakelen
- Your Online Choices: A guide to online behavioural advertising